Waarom is goed stoken eigenlijk best lastig? De kern is in feite dat hout niet brand. Hout ontgast vanaf een temperatuur van 150 °C. Volledige verbranding vindt plaats vanaf 700 °C. Wordt deze temperatuur niet bereikt? Dan gaan de houtgassen onverbrand door de schoorsteen naar buiten. Dit resulteert op termijn in roet en de brandbare aanslag creosoot. Dit wil je dus voorkomen!
Zorg er allereerst voor dat het vuur niet wordt getemperd. Verder is het van belang om goed stookhout te gebruiken met een vochtpercentage van rond de 15%. Daarnaast moet u niet stoken bij windstil of mistig weer. In het ideale geval staat er minstens windkracht 2.
Het rookkanaal dient in balans te zijn met de hout kachel. Een schoorsteen van verkeerd materiaal of een verkeerde afmeting geeft een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Ook is het uitmondingsgebied van de schoorsteen van belang. Een verkeerd geplaatste schoorsteen kan een belangrijke oorzaak zijn van rookoverlast.
Los van deze randvoorwaarden is de manier van aanleggen van het vuur en het aansteken ook belangrijk. U kunt hiervoor het beste de Zwitserse methode gebruiken. De Zwitserse methode wordt ook wel de top-downmethode genoemd. De open haard wordt namelijk van boven naar beneden aangestoken. Op deze manier zorgt u ervoor dat u al vanaf het begin een bijna volledige verbranding krijgt. Een vuur volgens de Zwitserse methode is de meest milieuvriendelijke manier om een houtkachel aan te steken.