Schoorsteenbrand
Hoe kun je een schoorsteenbrand herkennen en voorkomen?
Hoe kun je een schoorsteenbrand herkennen en voorkomen?
Een schoorsteenbrand herken je aan een loeiend geluid in je schoorsteen of een geluid alsof het stormt. Dit loeiende geluid is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag binnenin de schoorsteen vlam vat.
Die aanslag kan roet zijn, maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat hout of slecht stookgedrag kunnen creosoot in het rookkanaal veroorzaken. Creosoot zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij circa 500°C. Dit is een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.
Creosoot kan ook ontstaan als het vuur in de kachel ‘gesmoord’ wordt. Smoren vindt plaats als de luchttoevoer van de kachel afgeknepen wordt. Door het afknijpen komt er minder zuurstof bij de verbranding. Op die manier wordt de hitte van de kachel wat getemperd, maar ontstaat er wel onvolledige verbranding. Door een onvolledige verbranding krijgt creosoot meer kans om te vormen.
Het regelmatig vegen van de schoorsteen is In Nederland niet wettelijk verplicht. In veel Europese landen is dit wel het geval. Dat is niet voor niets! Voor veel verzekerden is het onduidelijk wanneer je exact verzekerd bent voor brandschade. In de polis staat vaak dat: ‘het wettelijk niet verplicht is, maar de verzekerde al het redelijke moet doen om brand te voorkomen’.
Door deze vrijblijvende beschrijving laten veel mensen het na om jaarlijks het kanaal te vegen. Maar, als er daadwerkelijk brand ontstaat en de bewoner geen recent (jonger dan 1 jaar) veegbewijs kan overhandigen, dan zal de verzekeraar zich hierop beroepen en uitkeren van de schade nalaten.
Er zijn meer dan 2000 schoorsteenbranden per jaar in Nederland. Zorg er daarom altijd voor dat er een emmer met zand of zout naast de haard of kachel staat.
Vochtig hout
Geverfd hout
Weersomstandigheden
Temperen
Briketten
Er zijn genoeg technieken en handvatten om goed te kunnen stoken en tegelijkertijd het risico op brand te verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld via de Zwitserse methode die voor minder aanslag zorgt in de schoorsteen. Lees er meer over op onze pagina over de Zwitserse methode.